V poslední době naši společnost na tyto případy stále častěji upozorňují zákazníci, kteří se stávají obětí fiktivní inzerce, když se zbytečně vydávají na prohlídku inzerovaného ojetého vozidla. Po příjezdu do bazaru zjistí, že prodejce vozidlo údajně právě prodal a nabídne mu vůz „srovnatelný“. Zákazník je v této situaci pochopitelně ochoten podlehnout nátlaku prodejce a toto auto koupit, když už se do bazaru vydal někdy i na značnou vzdálenost. V lepším případě stejná situace proběhne po telefonu a zákazník si většinou ani neuvědomí, jakou hru na něj autobazar hraje. Uvedení VIN jim tyto nekalé obchodní praktiky výrazně zkomplikuje, protože vozidlo je jednoznačně identifikováno. „My doporučujeme zákazníkům: vždy chtějte znát předem VIN kód, nejlépe požadujte kopii technického průkazu, než se za autem rozjedete. Na internetu pak hledejte takové bazary, které u všech vozidel zobrazují celé VIN,“ řekl Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

Inzerce vozidla bez uvedení jeho VIN umožňuje množství dalších podvodů. Například autobazary tímto způsobem znesnadňují zákazníkům přístup k informacím o historii inzerovaných vozidel včetně prokázání stočení tachometru. Nedávno se na naši společnost obrátil zákazník, který prodal své auto a vzápětí ho viděl na inzertním portálu se stavem tachometru o 100 tisíc nižším a cenou o 70 tisíc vyšší. Právě VIN mu umožnilo vozidlo okamžitě identifikovat.

VIN vozidla je běžně dostupná informace a řada výrobců ho uvádí za čelním sklem, kde je vidět na první pohled. Zveřejnění VIN vozidlo při prodeji jednak identifikuje, zvýší jeho důvěryhodnost a umožní zájemci o vozidle obratem získat informace z jeho historie. Největší český inzertní portál s novými a ojetými automobily Sauto.cz zavedl již v roce 2012 povinnost u všech vozidel nabízených na tomto portálu uvádět identifikační čísla vozidel VIN. Stále však existují prodejci, kteří uvádějí jen část VIN (např. TMBGS21Z782xxxxxx), což vozidlo neidentifikuje a pro zákazníka to nemá žádný význam. VIN kódy bohužel neposkytují ani některé velké autobazary, byť se chlubí tím, že jejich přístup k zákazníkům je transparentnější a profesionálnější než u malých autobazarů.

* VIN: Vehicle Identification Numer – identifikační číslo vozidla umístěné na vozidle výrobcem. 17místný kód, který jednoznačně a jedinečně identifikuje vozidlo.

Cebia zajišťuje různé formy zabezpečení vozidel, mj. bezpečnostní značení oken OCIS a satelitní systémy Cebia SAT a UNIQA SafeLine. Společnost je výhradním představitelem Systému OCIS (Open Car Information System) v ČR a SR. Systém OCIS používají partneři Cebia po celém světě jako nástroj pro evidenci a výměnu dat o vozidlech.Od roku 2009 je společnost Cebia držitelem certifikátu jakosti dle normy ISO 9001:2008.

Sledujte nás na Facebooku