„Základním předpokladem spuštění této funkcionality bylo zavedení povinnosti u všech vozidel nabízených na našem portálu uvádět identifikační čísla vozidel VIN. Na to jsme nyní navázali zavedením tlačítka „Prověřit VIN“. Zákazník si tak může ihned zdarma vybraný vůz zkontrolovat v databázi odcizených vozidel Policie ČR a SR a také případné registrace u leasingových společností,“ komentoval nasazení novinky Michal Zadák, manažer serveru Sauto.cz. „Dále může zájemce získat další informace z historie vozidla, například jestli u něj nedošlo ke stočení tachometru, zdali není vozidlo omlazeno, případně záznamy servisních úkonů a poškození a další užitečné informace. Tato služba je zpoplatněna a uživatelé serveru Sauto.cz mají 20% slevu,“ doplnil Zadák.

„Společným dlouhodobým zájmem Sauto.cz a naší společnosti je boj proti podvodným inzerátům a nabízení vozidel s defektní historií. Jedná se zejména o stočená auta, ale i vozidla individuálně dovezená s pozměněnými identifikátory, vozidla omlazená a o další podvody, jimiž je český trh s ojetými vozy přesycen. Zveřejňování VIN s možností jeho on-line prověření těmto podvodům brání, resp. zprůhledňuje informace o nabízených vozidlech,“ řekl Ing. Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

* VIN: Vehicle Identification Numer – identifikační číslo vozidla umístěné na vozidle výrobcem. 17místný kód, který jednoznačně a jedinečně identifikuje vozidlo.

Cebia, spol. s r.o., je již 20 let leader na trhu v prověřování původu a historie vozidel. Společnost tak dlouhodobě pomáhá motoristům s bezpečným nákupem ojetých vozidel. Cebia nabízí vedle komplexní služby AUTOTRACER, která je dostupná on-line přes internetové stránky cz.cebia.com, řadu dalších služeb pro prověřování původu a originality vozidel.
Cebia je výhradním představitelem Systému OCIS (Open Car Information System) v ČR. Systém OCIS používají partneři Cebia po celém světě, jako nástroj pro výměnu dat o vozidlech. Cílem Systému OCIS je také pomocí značení autoskel snižovat počet odcizených vozidel, nalézat je a navracet je původním majitelům. Od roku 2009 je společnost Cebia držitelem certifikátu jakosti dle normy ISO 9001:2008.