Lidé se domnívají, že stáčení tachometrů je ryze českým fenoménem a dovážejí si neprověřená ojetá vozidla z Německa. Navíc si často neprověří nejen historii, ale ani původ vozidla a spoléhají na tvrzení dovozce. V ČR jsou pak často legalizovaná odcizená a předělaná vozidla z celé Evropy.

V této reportáži je mimo jiné ukázáno, jak jednoduše a rychle manipulace s tachometrem probíhá. Umožňuje ji nedostatečně chráněný software některých výrobců a volně dostupné programové vybavení, kterým je možné stav tachometru upravit a ihned tak zvýšit cenu ojetého vozidla. „Jednoduchost stočení tachometru a okamžité zvýšení prodejní ceny je prostě neodolatelnou motivací pro mnohé prodejce ojetých vozů jak u nás, tak v Německu, ale určitě i jinde ve světě,“ řekl Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

Stáčení tachometrů je v Německu trestným činem. „Přesto se ukazuje, že je i v Německu velkým problémem a samotné legislativní opatření ho nevyřeší. V praxi je totiž velmi obtížné stočení dokázat konkrétní osobě, obzvlášť pokud chybí servisní záznamy k vozidlu nebo jsou rovněž zfalšovány. U nás nelegální manipulace s tachometrem není trestným činem a jedinou možností, jak se vyhnout stočenému vozidlu, je prověření jeho historie. Třeba pomocí našeho systému AUTOTRACER na cz.cebia.com,“ doplnil Martin Pajer.

Základem kvalitního prověřování vozidel je široká datová základna s informacemi z historie vozidel jak z ČR, tak ze zahraničí. Datová základna Cebia, sloužící jako zdroj pro všechny její systémy, se za posledních 5 let pětinásobně zvýšila až na současných více než 525 000 000 technických údajů k vozidlům. 80 % dat pochází z ČR, z toho 60 % poskytují autorizované servisy, 20 % bazary, zbytek ostatní firmy působící v automobilovém průmyslu. 20 % dat pak plyne ze zahraničí.

Cebia zajišťuje různé formy zabezpečení vozidel, mj. bezpečnostní značení oken OCIS a satelitní systémy Cebia SAT a UNIQA SafeLine. Společnost je výhradním představitelem Systému OCIS (Open Car Information System) v ČR a SR. Systém OCIS používají partneři Cebia po celém světě jako nástroj pro evidenci a výměnu dat o vozidlech.
Od roku 2009 je společnost Cebia držitelem certifikátu jakosti dle normy ISO 9001:2008.